Актуелно
Почетна / TOP NEWS / Зошто „посиромашните“ европски земји имаа помалку смртни случаи од коронавирусот?

Зошто „посиромашните“ европски земји имаа помалку смртни случаи од коронавирусот?

Три месеци по почетокот на кризата во Европа со коронавирусот, епидемиолошките податоци покажуваат дека помалку богатите земји „победиле“ на Стариот континент, односно дека забележале помалку жртви од економски посилните европски земји, пишува „Кориере дела Сера“.

Во текстот под наслов „Коронавирус во Европа: Зошто Романија, Бугарија, Албанија и Грција имаат помалку мртви“, весникот наведува дека „послабите земји“ имале помалку жртви на вирусот „Ковид-19“, затоа што тие рано вовеле строги мерки.

Романија, Бугарија, Грција, Албанија, Унгарија и Словачка имаа многу помалку смртни случаи како резултат на вирусот „Ковид-19“ од „побогатиот дел“ на Европа, како Франција, Германија, Швајцарија, Шведска, Белгија, Данска и Велика Британија, пишува изданието.

„Среќа? Можеби. Можеби и помал број заразени луѓе заминаа во централниот и источниот дел на Европа во клучните недели од јануари и февруари“, пишува „Кориере дела Сера“.

Покажано е дека податоците сугерираат нешто друго – тие земји биле посвесни за слабоста на нивниот систем на здравствена заштита и затоа не ја прифатиле лесно ситуацијата во Шпанија и Италија, и затоа решиле да применат строги правила за блокада во рана фаза.

Весникот укажува на 15 март како пример за разбирање на различните патеки на двата дела на Европа – исток и запад. Како што веќе е наведено, Италија веќе имала 1.809 жртви на Ковид-19 и 24.000 заразени, имало 294 смртни случаи и 7.988 заразени во Шпанија, Франција, трета земја меѓу најтешко погодените земји од коронавирусот, имала 127 смртни случаи од вирусот и 5,423 позитивни случаи, додека „остатокот од Европа сметаше дека е скоро недопрен“.

„Многумина во остатокот на Европа премолчено се сомневаа дека епидемијата во јужна Европа е резултат на неорганизацијата на тие земји“, се вели во статијата.

Според индексот на универзитетот Оксфорд, кој го следи и споредува одговорот на земјите ширум светот на вирусот „Ковид-19“ со поени од еден до 100, што е за максимално затворање, Албанија имала 84, Словачка 71, Романија 67, Полска 60, Унгарија 59, Грција 57.

Во побогатите земји ситуацијата беше поинаква, пишува италијанскиот весник и додава дека Германија имала 37, Франција 50, Белгија 53, Велика Британија 11, Швајцарија 46 поени.

Затегнувањето на мерките во Западна Европа следеше на крајот на март, десет дена подоцна, кога веќе беше јасно дека епидемијата не е проблем само на Италија или на Шпанија.

Сега има знаци дека економски силните земји во Европа скапо чинеле за да ја потценат ситуацијата, додека претпазливоста на посиромашните земји се исплати, се вели во текстот.

Исто така, се посочува дека, според веб-страницата „Worldometers“, Албанија има 11 смртни случаи од Ковид-19 на милиони жители, додека Велика Британија има 536, Грција има 16, Белгија 795, Словачка пет жртви на милион жители и Франција 432.

loading...