Пиварите во Британија го намалуваат процентот на алкохолот, но не и цената на пивата

од Stefanija Kuzmanovska

Пиварите во Велика Британија ја намалуваат содржината на алкохол, но не и цената на неколку од нивните најпопуларни пива како дел од она што се нарекува смалување на количина на производ, за да не се зголеми цената.

„Greene King“, голем синџир на пиварници и пабови во Обединетото Кралство, ја намали содржината на алкохол во своето популарно Old Speckled Hen на 4,8 отсто од 5 отсто, изјави портпаролот за Си-Ен-Ен.

Во март, најстариот производител на пиво во земјата, Shepherd Neame, ја намали содржината на алкохол во пивата во шишиња Spitfire и Bishop’s Finger на 4,2 отсто и 5,2 отсто, соодветно, од 4,5 отсто и 5,4 отсто, рече портпаролот.

Интересно е тоа што производителите на пиво ја задржале големината на нивните шишиња и лименки, со иста количина на течност, но ја намалиле количината на алкохол. Се вели дека оваа „инфлација на пијалоци“ ја одразува практиката на производителите на храна и супермаркетите да ја намалат големината на нивните производи без да ги намалат цените.

Бидејќи, според законот во Британија, производителите на пиво плаќаат помал данок на пијалоци со пониска содржина на алкохол, некои тврдат дека компаниите ги ставиле во џеб оваа заштеда без да ги префрлат на клиентите преку пониски цени.

– Намалувањето на алкохолот „го намалува данокот што го плаќаме, без да влијае на вкусот на пивото – рече портпаролот.

Портпаролот на компанијата Shepherd изјави за Си-Ен-Ен дека ја намалила содржината на алкохол во нејзините пива за да ја „прошири нивната привлечност“ бидејќи потрошувачите „сè повеќе избираат пијалоци со пониска содржина на алкохол како дел од здрав начин на живот“.

Портпаролот, исто така, рече дека пиварницата забележала „значителен пораст“ на цената на суровините, како што се енергијата и стаклото, и како резултат ги зголемила цените на сите свои пива.

Слични содржини