Со какви витамини се богати печурките и зошто се важни за здравјето на организмот?

од Vladimir Zorba

Во светот на здравата исхрана и внимателниот избор на храна, печурките често се неправедно запоставени.

Сепак, не може доволно да се нагласи колку оваа скромна храна е богата со витамини и минерали, што ги прави вистински скапоцен камен во доменот на исхраната.

Што се однесува до микроелементите и минералите, печурките се богати со витамини (Б1, Б2, Б3, Б6, Ц и Д), фолати, а изобилуваат со калиум, фосфор, железо и селен.

Придонесот на витамините од групата Б е важен: меѓу нив витаминот Б3, кој служи за одржување на здрав нервен систем и оксигенација на крвта, и витамин Б2, кој е неопходен за производство на црвени крвни зрнца и метаболизам.

Витаминот Д, кој исто така го има во изобилство, е регулатор на метаболизмот на калциумот и затоа е корисен при калцификацијата на коските.

Во продолжение прочитајте кои се главните придобивки од печурките.

Цревна микробиота

Јадливите печурки се функционална храна и вреден извор на биолошки активни соединенија.

Научните истражувања ја утврдиле нивната интеракција со цревната флора и произлезеното дејство на ферментација, од кое зависат некои од лековитите својства на печурките.

Процесите на модулација произлегуваат од активноста на, на пример, фенолни киселини. Овие специфични функционални соединенија имаат модулирачки својства против оксидативниот стрес, покажувајќи корисни ефекти врз здравјето.

Антивоспалителни и имуномодулирачки својства

Во последниве години, многу истражувачи ја проучувале можноста печурките да имаат одредено влијание врз имунолошкиот систем.

Специфичните метаболити се чини дека можат да ги потиснат имунолошките одговори, потенцијално да станат корисни за ублажување на автоимуни болести или некои гастроинтестинални заболувања.

Постојат најмалку 651 вид кои припаѓаат на 182 родови на габи кои содржат имуностимулирачки метаболити.

Сојузници против анемија

Благодарение на витамините Б и железото, печурките се борат против анемија, па затоа е корисно да ги вклучите во вашата исхрана кога страдате од недостаток на железо или имате симптоми како што се:

* замор
* физички или ментален стрес
* исцрпеност

Покрај витамините, калиумот и фосфорот, минералите кои најмногу ги има во печурките се корисни и за стрес, астенија, физичка и ментална слабост, исто така поврзани со промената на сезоната.

Слични содржини