Цените на храната во јуни на НАЈНИСКО НИВО по повеќе од 2 години

од Stefanija Kuzmanovska

Цените на храната паднаа во јуни, откако се на најниско ниво во повеќе од две години под притисок на поевтиниот шеќер, растителни масла и житарки, објави во петокот агенцијата на ОН за храна и земјоделство ФАО.

Индексот на цените на кошничката основни прехранбени производи на ФАО падна за 1,4 отсто во јуни во однос на ревидираната вредност во мај и во просек изнесуваше 122,3 поени, што е негова најниска вредност од април 2021 година.

Тоа значи и дека тој бил за 23,4 отсто помал од рекордниот март 2022 година, на почетокот на руско-украинската војна.

Најмногу паднала цената на шеќерот во јуни, за 3,2 отсто во однос на мај, што ФАО го објаснува со добрите првични резултати од жетвата на шеќерна трска во Бразил и слабата побарувачка за увоз.

Значително паднаа и цените на растителните масла и житариците, за 2,4 односно 2,1 отсто во однос на мај, утврди агенцијата на ОН.

Цените на растителното масло паднаа на најниско ниво од ноември 2020 година, бидејќи поевтините палмино и сончогледово масло ги надминаа повисоките цени на маслото од соја и канола.

Падот на цените на житото се одразува на поевтините цени на повеќето производи, вклучувајќи ги пченицата, оризот, пченката, јачменот и соргото.

Индексот на млечните производи бележи пад на цената од 0,8 отсто во однос на мај, а индексот на месото покажува негова стагнација.

Пониско производство на пченица

Во посебен извештај за понудата и побарувачката на пазарите за жито, ФАО повеќе или помалку ја потврди проценката за овогодинешното производство, пресметувајќи дека треба да достигне 2,819 милијарди тони. Тоа би значело дека ќе се зголеми за 1,1 отсто во однос на 2022 година.

Производството на пченица треба да се одвива во сезоната 2023/2024 година. намалување за 2,3 отсто во однос на рекордната сезона на крајот.

Прогнозите за производството на пченица во ЕУ се зголемени, при што очекувањата за земјоделските култури се малку подобрени благодарение на генерално поволните временски услови. Исклучок е штетното влијание на сушата на Пиринејскиот Полуостров, истакнуваат од ФАО.

Производството на крупни зрна, вклучително и пченката, треба да се зголеми за 2,9 отсто, а производството на ориз за 1,2 отсто.

Потрошувачката на житариците во новата сезона која започна во јули треба да остане на ниво на штотуку завршената 2022/2023 година, оценува ФАО, додавајќи дека очекуваат зголемена побарувачка пред се за пченка за производство на добиточна храна.

Залихите на житни култури на крајот на новата сезона треба да бидат за 2,3 отсто поголеми отколку на почетокот и да достигнат 878 милиони тони.

Трговијата со жита треба да остане на нивото на сезоната која штотуку заврши, со намален обем на трговија со пченица во споредба со рекордот во 2022/2023 година, проценува ФАО.

Слични содржини