Три намирници за појадок кои можат да му наштетат на здравјето на цревата

од Stefanija Kuzmanovska

Појадокот, кој се смета за најважен оброк во денот, игра клучна улога во започнувањето на нашиот метаболизам и ја обезбедува енергијата потребна за нашите секојдневни активности, а некои видови храна можат повеќе да ви одмогнат отколку да ви помогнат.

Американската нутриционистка Аби Грим за магазинот She Finds открила дека трите најлоши намирници кои можете да ги изберете за прв оброк во денот се: пецива, ултра преработено месо и житарки со вештачки засладувачи.

Пецива
Грим започнува велејќи дека пецивата, како што се крофни или ролати со цимет, се прават со рафинирано бело брашно и шеќер, што резултира со малку влакна.

„Овие типови на пецива не поддржуваат здрави нивоа на цревни бактерии и всушност можат да нахранат прекумерен раст на лоши бактерии како кандида и цитробактерија“, објаснува таа.

Додава дека „оваа храна за појадок има негативно влијание врз здравјето на цревата и контролата на тежината, бидејќи високиот шеќер може да доведе до повисоки нивоа на инсулин во телото. Високото ниво на инсулин може да доведе до акумулација на маснотии во ткивата, што го отежнува слабеењето.

Ултра преработено месо
Вклучувајќи колбаси и салама – тоа претставува закана за здравјето на цревата и контролата на тежината. Ова месо обично поминува низ обемна обработка, содржи покачени нивоа на заситени масти и адитиви. Редовното консумирање на вакво преработено месо е поврзано со зголемен ризик од воспаление на цревата, со што се нарушува деликатната рамнотежа на микробиомот.

„Премногу преработено црвено месо може да предизвика неповолни промени во микробиомот, што значи повеќе патогени бактерии и помалку здрави бактерии. Одгледуваното, високо преработено месо доаѓа од животни кои се хранат со неквалитетна храна и често се инјектирани со хормони и други хемикалии. Овие компоненти можат да влијаат на здравјето и тежината на цревата бидејќи можат да предизвикаат воспаление низ целото тело“, забележува Грим.

Житарици со вештачки засладувачи
Вештачките засладувачи, кои често се додаваат за да се подобри вкусот без калории, можат да ја нарушат рамнотежата на цревните бактерии, потенцијално да доведат до неповолен состав на микробиомот. Покрај тоа, студиите сугерираат дека конзумацијата на вештачки засладувачи може да се меша со природната регулација на апетитот на телото, потенцијално придонесувајќи за зголемен внес на калории и, следствено, зголемување на телесната тежина.

Грим додава дека, заедно со недостатокот на протеини, овие избори на храна може да придонесат за нерегулиран висок шеќер во крвта. Покачениот шеќер во крвта, пак, поттикнува зголемена потрошувачка на шеќер, што на крајот доведува до зголемување на телесната тежина.

Слични содржини