Зошто нема да има драма околу разводот на Бил и Мелинда Гејтс

од Stefanija Kuzmanovska

За разводот на Бил и Мелинда Гејтс се зборува многу, а најавата дека оваа двојка се разведува предизвика голем интерес во јавноста. Си-Ен-Ен истакнува дека споделувањето на нивното огромно богатство веројатно нема да предизвика гнев.

Како прво, тие имаат многу пари кои мораат да ги поделат. Покрај тоа, тие јавно се обврзаа дека повеќето од своите пари ќе ги донираат во добротворни цели. Но, постои уште една причина зошто нивниот развод ќе помине без драма. Се пишува дека тие веќе имаат заклучено договор за разводот.

Во државата Вашингтон, каде Мелинда Гејтс поднесе барање за развод, договорот за развод промовира „договорно решавање на спорови“.

Таков договор е типичен за разведи на парови кои имаат големо богатство, каде поделбата на имотот може да биде сложена, изјави адвокатот за развод Рич Касади, кој не е вклучен во процесот на развод на Бил и Мелинда Гејтс.

Си-Ен-Ен пишува дека ниту еден адвокат што ја застапувал двојката во процесот на развод не се согласил да даде коментар. Фактот дека Гејтс веќе склучиле договор за развод, веројатно значи дека тие работеле на тоа со своите адвокати со месеци, рече Касади.

Наскоро, поранешните сопружници рекоа дека ќе продолжат да работат заедно како копретседавачи и доверители на Фондацијата Бил и Мелинда Гејтс.

„Постои 100 процентна причина да се мисли дека разводот е договорен“, рече адвокатот за развод на славни личности Вилијам Бреслов.

„Сè друго укажува на тоа дека ќе се однесуваат на истиот цивилизиран начин како и за време на целиот брак“, додаде тој.

Покрај тоа, огромната сума на средства во прашање – нето вредноста на Бил Гејтс се проценува на 145 милијарди долари од 4 мај, според рангирањето на милијардери на Блумберг – прави крајно неверојатно парот да се бори за пари.

„Кога се занимаваме со огромно богатство, без разлика дали некој ќе добие 50 проценти, 54 проценти или 46 проценти од имотот, тоа навистина не прави разлика во нивниот живот, бидејќи тие ќе имаат доволно имот да направат што сакаат“, рече Даниел Џеф, уште еден адвокат за разводи што застапува многу богати клиенти од висок профил.

Споровите околу развод обично се јавуваат кога станува збор за прашање на старателство и кога немаат многу приходи или имот, така што секое лице чувствува потреба да се бори за секое прашање, додава Бреслов.

Во случајот на Бил и Мелинда Гејтс, ниту едно не важи, бидејќи нивните три деца се возрасни и тие се едни од најбогатите луѓе во светот.

Двојката работеше заедно на заеднички хуманитарни проекти и планира да донира голем дел од своето богатство во добротворни цели. Тие ја започнаа кампањата Заклетва/Завет, каде најбогатите луѓе во светот се обврзуваат да дадат поголем дел од своето богатство во добротворни цели.

Што точно е договорот за развод на Гејтс не е познато и веројатно никогаш нема да биде, изјавија адвокатите за Си-Ен-Ен.

Во случаи кога двојка од висок профил сака да ги чува работите приватни, постојат процедури што им овозможуваат едноставно да не ги носат документите за кои најмногу се зборува пред суд.

Наместо тоа, тие веројатно честопати ќе се повикуваат на договорот за разделување во документите за развод, но без никакви детали, рече Касади. Кога станува збор за назначување кој добил што, тој рече дека во документите едноставно може да се каже погледнете ги наводите за развод.

Слични содржини