Таа  појасни дека одлуката е ” лични и политички причини” . Марион Ле Пен беше планирана од некои како иден лидер на Националниот фронт , основан од дедото  Жан-Мари Ле Пен.

Пратеникот додаде дека се откажува од политиката , бидејќии недостасува двегодишната ќерка, но не ја напушта политиката за добро.

Нејзината тетка, Марин Ле Пен, освои речиси 34% во вториот круг на претседателските избори против Емануел Макрон кој стана најмладиот претседател на земјата.

Марин Ле Пен напиша на “Твитер” дека жали за одлуката на Марион , но “како мајка” таа сфаќа зошто одлучила така.

Политичарот истакна дека политиката била дел од целиот нејзин живот и не исклучува во иднина да се врати.